Tomatpotte

Dyrkning af tomater i krukker demokratiserer havearbejdet i hjemmet og gør det muligt for næsten alle at nyde en høst af hjemmedyrkede tomater, uanset hvor meget jord man har til rådighed. Denne tilgængelighed skyldes fleksibiliteten til at dyrke tomater i potter på forskellige steder med sollys, såsom terrasser, balkoner, hustage, brandtrapper og meget mere. For at opnå succes skal du overveje disse ti anbefalinger:

 

Hvor kan man købe tomatpotter?

Du kan købe anbefalede tomatpotter her:

Du kan også overveje at dyrke dine tomater i en kapillærkasse/selvvandingskasse.

I det følgende finder du en række gode råd til at dyrke tomater:

 

1. Vælg en optimal placering til tomatpotterne

Placer dine tomatpotter i områder, der modtager mindst seks timers sollys. Hvis de står langt fra vandkilder, så sørg for, at der er adgang til en haveslange, eller vær forberedt på manuel vanding med en vandkande, da konstant fugt er afgørende for tomater.

Anbring tomatpotterne i klynger, men hold tilstrækkelig afstand for at forhindre kontakt med blade, der kan sprede sygdomme. Gruppering af potter giver også skygge til de indre potteplanters rodzoner, hvilket er en fordel, når potterne står på varmeabsorberende overflader som beton eller asfalt i indkørslen.

 

2. Vælg egnede tomatsorter

Skræddersy dit tomatvalg til dine præferencer, uanset om du vil have snack-, madlavnings-, sandwich- eller skiveskæringstomater.

Generelt er tomater med bestemt vækstform mere velegnede til at vokse i krukker, selvom ubestemte sorter kan trives, hvis de får den rette støtte og tilstrækkelig jordvolumen.

 

3. Vælg den rigtige tomatpotte

Mens kimplanterne ser små ud i starten, kræver modne tomatplanter rigelig plads til robuste rodsystemer. For at få maksimalt udbytte skal man vælge pottestørrelser med en diameter på 18 tommer til bestemte tomater og 24 tommer til ubestemte tomater. Når du bruger volumenbaserede beholdere som stofpotter, skal du sigte mod omkring 20 liter. Mindre beholdere er acceptable, men egner sig bedst til kompakte bestemte tomatsorter.

Sørg for, at alle beholdere (undtagen dem af stof) har drænhuller, og tilføj flere, hvis de mangler.

 

4. Brug pottemuld af høj kvalitet

Havejord fra bede har en tendens til at være for tæt til beholdere, hvilket potentielt kan komprimere og være vært for sygdomsorganismer. Krukker er et værn mod sygdomsudbrud, hvilket gør førsteklasses pottemuld til det foretrukne valg.

 

5. Plant tomaterne rigtigt

Sørg for at plante tomaterne med to tredjedele af stænglen begravet for at fremme en robust rodvækst. Det anbefales at plante efter den sidste frostdato med forholdsregler som frosttæpper og beskyttende overdækning i kolde nætter. Tidlige planteteknikker kan også udforskes for ivrige gartnere.

 

6. Sørg for støtte

Indsæt støtter under den første plantning for at undgå rodforstyrrelser senere. Bestemte sorter har godt af traditionelle tomatbure eller -pæle, mens ubestemte sorter kræver snorespalierer, høje pæle, tomatbure eller robuste bure. Hjemmelavede tomatbure kan laves af bøjet metalhegn eller svinetråd forbundet med trådender.

 

7. Bevar jorddækket

Når man potter tomater, skal der være mindst en tomme mellemrum mellem jorden og pottekanten, så der er plads til et fugtighedsbevarende barkflislag. Almindelige barkflisematerialer som halm, strimlet bark, hakkede blade eller ikke-glatte avissektioner kan bruges til at bevare jordens fugtighed.

 

8. Gennemfør konsekvent vanding

Effektiv vanding er afgørende for en vellykket vækst af containertomater. Sørg for en jævn jordfugtighed, og undgå at mætte jorden. Brug fingertesten til at måle vandbehovet. Placer underskåle under tomatpotterne for at opsamle overskydende vand, som planterne kan absorbere på varme dage. Drypvandingssystemer er nyttige til omfattende tomatkulturer i potter. Det er en god idé at uddelegere ansvaret for vanding i ferier.

 

9. Sørg for næringsstoffer

Det er en fordel at starte med en førsteklasses potteblanding, men kontinuerlig gødning gennem hele vækstsæsonen forbedrer tomatplanternes vækst. Brug en gødning med kontinuerlig frigivelse som Miracle-Gro® Performance Organics® Edibles Plant Nutrition Granules. Det fremmer ikke kun kraftig vækst og rigelig frugtsætning, men indeholder også calcium, der beskytter mod blomsterråd.

 

10. Oprydning efter sæsonen

I slutningen af vækstsæsonen skal du fjerne de afblomstrede tomatplanter fra potterne. I efterfølgende sæsoner med planter fra tomatfamilien (f.eks. peberfrugter, auberginer, kartofler) skal der fyldes op med frisk jord. Rengør og steriliser tomatpotterne grundigt med en opløsning af en del blegemiddel til ti dele vand.

 

Anbefalede produkter

Du kan købe anbefalede tomatpotter her:

© Copyright www.husoghaveguiden.dk 2024